Leton bir öğrencinin bir aylık ortalama harcaması
Şimdi neden bu konuda bir şeyler yazmak istediğimi sorgulayabilirsiniz. Efendim şöyle izah edeyim, öncelikle Türkiye’den öğrenci değişim programlarıyla gelmek isteyen öğrencilere biraz fikir vermek biraz da buradaki öğrencileri hedef tüketici olarak düşünerek iş planı yapanlara bilgi sağlamak amacıyla yazıyorum. Aşağıda paylaşacağım rakamlar Swedbank Latvia’nın en son yaptığı öğrenci anketinden alınmıştır.
Ankete göre Leton öğrenciler harcamalarının çoğunu barınma, yiyecek ve ulaşım için harcıyor diğer bir çok ülkede olduğu gibi. Ortalama bir öğrencinin bütçesi aylıkı 100 – 200 Lat arasında değişiyor. Yani aylık 325 – 650 Lira1 gibi bir meblaya denk geliyor. Elbette bu ortalama bir rakam üst ve alt limitleri çok değişken olacaktır.
Leton bir öğrenci aylık ortalama 71 Lat barınma için, 56 Lat gıda ve öğle yemeği gibi harcamalar için ve 23 Lat’ta ulaşım için harcıyor. Elbette giyim ve bakım için harcanan miktarlarda genel olarak bir öğrencinin bütçesinde büyük bir yer alsada bu harcamalar düzensiz ve memsimsel harcamalar olarak kabul ediliyor.
Yine ankete göre aylık ortalama 15 Lat eğlence ve diğer aktiviteler için, 10 Lat mobil iletişim ve internet, 9 Lat ise sağlık, güzellik ve kırtasiye masrafları için bir öğrencinin harcamaları arasında yer alıyor.
Öğrencilerin aylık ortalama geliri harcamalarından daha az olmasına rağmen öğrencilerin bir kısmı aileleriyle ya da bir akrabalarının yanın da barınarak tasarruf ettiklerini söylemişler ankete katılanların %37’si. Her beş katılımcıdan biri ise aileyle yaşamanın çok çocukça olduğunu söylemiş. Demek ki neymiş öğrenciler Letonya’da da Türkiye’den pek farklı değilmiş 🙂 Kendi öğrencilik hayatım aklıma geldi. Bir öğrencinin giderinin gelirinden daha çok olmasına ben ‘Takdir-i İlahi’ diyorum, başka da bir şey demiyorum; Yapılan ekonomik araştırmaların ya da anketlerin bu duruma çok net cevap verebileceğini de düşünmüyorum 🙂
Yine biz Türkler’de de olduğu gibi Leton öğrencilerin de en büyük finansal kaynağı olarak AnaBaba Bank adres gösterilmiş. Yine her dört katılımcıdan üçü ebeveynlerinden maddi yardım aldıklarını söylemiş. Nakite sıkıştığınızda başvurduğunuz ilk yer neresi olur sorusuna ise her üç öğrenciden ikisi sıklıkla ebeveynlerinden destek istediklerini belirtmiş.
Her ne kadar Avrupa’da öğrencilerin çoğu öğrenimlerine paralel olarak çalışsada Letonya’da bu rakam çok büyük gözükmüyor. Ankete katılan öğrencilerden %17’si tam zamanlı %25’i ise yarı-zamanlı ya da proje bazlı çalıştığını söylemiş.
Ben anketin yalancısıyım; Daha net rakamlar için bu sayfayı ziyaret eden ve öğrenci olarak Letonya’da bulunan ziyaretçilerin yorum bırakmasını rica ediyorum. Bilgi paylaştıça çoğalır diyorum ve gidiyorum 😉
1 Güncel kur değerleri için Letonya Bankası kur hesaplama aracını kullabilirsiniz – http://www.bank.lv/en/monetary-policy/exchange-rate-policy/currency-converter
letonyada sırket kurmak için hangı sartlar gerekiyor ?
Mehmet Bey merhabalar,
Eğer benimle email yoluyla irtibata geçerseniz oradan yardımcı olmaya çalışırım. Mail adresime sağ üst köşedeki bilgi kutusundan ulaşabilirsiniz.
Hocam merabalar, ben oraya erasmus prgoramı çerçevesinde gelecem de bize yardımcı olma imkanınız var mı şehir hakkında?
Elbette. Size nasıl yardımcı olabilirim?
hocam şidmi ben oraya 960 Lat para ile gelecem ve 5 ay kalacam sizce bu para yabancı bi öğrenci için kafi midir. şimdiden teşekürler
Ayda ortalama 300Lat ile biraz daha rahat edersiniz sanırsam.
merhabalar ben letonyada yasiyorum sehrin biraz disinda rahatlikla gecinirsin o parayla 5 ay