Letonya’nın Siyasi Yapısı
Ülkede siyasi otoritenin başı Cumhurbaşkanıdır. Cumhurbaşkanlığı görev süresi dört yıldır. Cumhurbaşkanı Andris Bērziņš 8 Temmuz 2011 tarihinde bu göreve seçilmiştir. Bir sonraki Cumhurbaşkanlığı seçimleri 2015 yılında yapılacaktır.
Letonya kanunlarına göre, Cumhurbaşkanı, 100 üyeli Parlamento’da yapılan gizli oylama sonucu en az 51 olumlu oyla, dört yıllık bir görev süresi için seçilir; ardışık sekiz yıldan fazla bu görevde kalamaz.
Adaylar, en az 40 yaşında ve üniversite mezunu olmak zorundadırlar. Cumhurbaşkanı, aynı zamanda başka bir ülkenin vatandaşı olamaz; başka herhangi bir görevi yürütemez.
Leton Anayasası uyarınca, Cumhurbaşkanı uluslararası ilişkilerde devleti temsil eder; Letonya’nın diplomatik temsilcilerini atar ve yabancı temsilcileri kabul eder; Milli Güvenlik Konseyi’ne başkanlık eder; Parlamento’nun uluslararası anlaşmalara ilişkin aldığı kararları uygular; barış zamanında Leton Silahlı Kuvvetlerinin Başkomutanı’dır ancak savaş zamanında bir Başkomutan atar; Parlamento kararına bağlı olarak yabancı devletlere savaş ilan eder; Parlamento’nun feshedilmesini halkoylamasına sunabilir. Cumhurbaşkanlığı görevlerinin yerine getirilmesi konusunda siyasi sorumluluk Hükümete aittir. Cumhurbaşkanı, görev süresinin sonunda başka bir devletin hizmetine giremez.
Parlament demokrasiyle yönetilen Letonya’da 100 sandalyelik Saeima (parlamento) 4 yılda bir yenilenir. Ülkede son olarak 4 Ekim 2014 tarihinde yapılan genel seçimlerde yapılmış olup şu anki Başbakan Laimdota Straujuma‘dır.
Letonya’nın siyasi sistemi hakkında daha fazla bilgi için aşağıdaki bağlantılardan yararlanılabilir:
Letonya Cumhurbaşkanlığı İnternet Sitesi www.president.lv
Letonya Başbakanlık İnternet Sitesi www.mk.gov.lv
Letonya Parlamento İnternet Sitesi www.saeima.lv
Kaynaklar:
T.C. Riga Büyükelçiliği, Latvijas Valsts Prezidents, Latvijas Republikas Ministru kabinets