skip to Main Content

Letonya Ulusal Operası

Opera, genellikle tarihi veya mitolojik konulu bir drama eşliğinde ortaya konan, müzikal ve teatral formda bir sahne eseridir. “klasik batı müziği” geleneğinin önemli bir parçası olan opera, bir tiyatro eserinde bulunan bir çok unsurun yanı sıra, müzikal form veya dansın da içselleştirildiği bir yapı bütünlüğüne sahiptir.

Wikipedia yukarıdaki gibi açıklamış Opera’nın tanımını. Böyle baktığımız zaman belki de basit gözükebilir ya da çok fazla bir şey ifade etmeyebilir herkes için özellikle de bu tür sahne sanatlarına uzak olanlar için. Önceleri ben de öyle düşünüyordum belkide ta ki Riga’da Letonya Ulusal Operasını (Latvijas Nacionālā Opera – LNO) ziyaret edene kadar. Türkiye’de hiç bu kadar sanatla iç içe olamadım belki. İstanbul’da geçirdiğim onca zaman içerisinde neden hiç denemedim diye ne kadar hayıflansam da boşa. Neyse ki bu açığımı burada kapatıyorum şimdi, en azından iki ayda bir operaya giderek.

LNO binası aslında Letonya Ulusal Operası ve Letonya Ulusal Balesine birlikte ev sahipliği yapmakta. Sezon boyunca yaklaşık iki yüze yakın performans sahnelenmekte ve bunların yine ortalama 6 tanesi yeni eserlerden oluşmakta. Çok iyi bir opera takipçisi olmadığımdan ve bilgim olmadığından o konularda yorum yapmam yanlış olabilir fakat bugüne kadar gittiğim bütün eserlerden gerçekten çok zevk aldım. Sadece izlediğim operalardan değil, o kültürden ve içerideki zarif insanlardan da hoşlandım. Opera binasının mimarisinden ya da tarihinden bahsetmek yerine hislerimi ve izlenimlerimi paylaşmak istiyorum, zira diğer bilgileri LNO’nın kendi sayfasında da bulabilirsiniz.

İlk gittiğim de kış mevsimiydi ve dışarıda çok yoğun bir kar yağışı vardı. İçeri girdiğimde hemen vestiyerin önündeki insanlar dikkatimi çekmişti. Herkes çok güzel ve zarif giyinmiş; Erkekler genelde takım elbiseli ve kadınlar zarif giysilerle güzelliklerine güzellik katıyorlardı sanki. Bir kenarda kabanlarını çıkarmış insanlar dışarıda giydikleri botları ya da kışlık ayakkabılarını yanlarında getirdikleri elbiselerine uygun başka ayakkabılarla değiştiriyorlar ve vesiteyere bırakıyorlardı. Sahne alan sanatçılarmı onları izleyecekti yoksa onlarmı sanatçıları izleyecekti diye düşünürken aslında onların sanata ve zerafete ne kadar önem verdiğini anlamaya başlamıştım yavaştan. Daha vestiyerin önünde etkilendiğim görüntüler salonun içerisine girdiğimde daha da arttı. Tavandaki o kocaman avizenin ışığı insanların gözlerinde pırıl pırıl bir yansıma oluşturuyordu. İnsanlar ya etrafındaki diğer insanları inceliyorlar, ya fotoğraf çektiriyorlar ya da sahne alacak eserle ilgili bilgileri okuyabileceğiniz küçük broşürleri karıştırıyorlar ve perdenin açılmasını bekliyorlardı. Dışarıda çalan zil sesiyle birlikte kapıların kapanacağına dair ilk uyarılar yapıldı ve sonra kapılar salon görevlileri tarafından kapatıldı. İlk izlediğim opera gerçekten görsel bir şölendi ve çok güzel bir etki bıraktı üzerimde. Sanırım biraz da bundan şimdi elimden geldiğince gidip yeni performansları izlemeye çalışıyorum.

Aslında bu durumu daha fazla hikayeleştirerek işin büyüsünü bozmak yerine sizin gidip tecrübe etmenizi tavsiye ederim. Sıradan bir turist olmak yerine Riga’yı ve gerçek yüzünü daha iyi görebilirsiniz belkide.

Notlar:

  • Mutlaka üst kattaki balkonlardan birinde izlemenizi tavsiye ederim, zira Letonca ve İngilizce üst yazı (alt yazı değil) kullandıkları için en alt katta biraz boynunuz ağrıyabilir;
  • Sahne arasında çay, kahve ya da şarap içmek için kafeteryaları deneybilirsiniz;
  • Oyun bittikten sonra hemen çıkmayın çünkü alkışlama seromonisi baya zaman alacak. Perde kapansa bile insanlar alkışlamaya devam edecek ve tabii ki perde yeniden açılacak sanatçılar tekrar selamlayacak. En azından bugüne kadar izlediğim bütün performanslarda böyle oldu;
  •  THY Letonya Ulusal Operası’nın resmi sponsorlarından, görünce şaşırmayın 🙂
  • Ayrıca Türk opera sanatçısı Murat Karahan‘da LNO’da misafir sanatçı olarak sahne alıyor, eğer denk gelirseniz pişman olmayacağınızı söyleyebilirim.

Güncel programı ve sahnelenen eserleri görmek için LNO’nun resmi sitesini buradan ziyaret edebilirsiniz. Yine kendi sayfaları üzerinden bilet satışıda yapılmaktadır. Umarım deneme ve eğlenme şansınız olur.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Back To Top