skip to Main Content

Huş ağacının özsuyu – Letonya’da Sağlıklı Yaşam

Günümüzde herkesin doğal ve ekolojik ürünlere geri dönüş yaptığını düşünürsek Letonlar zaten hep doğal yaşamışlar ve bu alışkanlıklarını bugüne kadar sürdürmüşler. Her yıl bahar aylarının gelmesiyle bu alışkanlıklarına çok güzel bir örnek olan  huş ağacının özsuyunun ağaçtan çıkartılarak içilmesi daha önce tecrübe etmediğiniz ilginç bir deneyim. Bundan daha sağlıklı bir içecek olamaz sanırım.

Huş ağacının özsuyunun tadı normal sudan pek farkı yok. Çok az hissedilir bir tatlılık var ama dediğim gibi farkedemiyorsunuz bile. Taze ve soğuk olarak tüketilmesi tavsiye ediliyor. Bir kaç gün içinde biraz asitlenerek ilk günkü tadını kaybediyor.

Letonya’ya bahar aylarında yolunuz düşerse halk pazarında (büyük zeplin hangarı) ya da bazı lüks restorantlar da denemeniz mümkün. Ya da bir şekilde bana ulaşarak kendi ağaçlarımızdan çıkardığımız özsuyunu da tadabilirsiniz 🙂

Huş Ağacı

Huş ağacının Latince ismi, Betula Pendula’dır. Huşgiller familyasının betula cinsinden olup, kısa ömürlü ağaç ve çalı türünün ortak ismidir. Yaklaşık 40 çeşidi bulunmaktadır. Ağacın dişi çiçekleri olgunlaşınca, kanatlı ve tek tohumlu fındıksı meyvelere dönüşürler. Sarı, kahverengi, kırmızı, beyaz ve kızıl gibi renklerde olan huş ağacı; mobilyacılık, oymacılık, tornacılık ve kaplamacılık gibi alanlarda kullanılmaktadır.

Huş ağacı, kuzey yarımkürede, dağlık bölgelerde, nemli yerlerde ve asitli topraklarda yetişmektedir. Kuzey Avrupa ve Kuzey Amerika’nın yüksek bölgelerinde, ılıman iklimlerde görülmektedir. Huş ağacının, yumuşak ve parlak dokusu, en çok da sağlam yapıda olması nedeni ile kerestesinden yararlanılmaktadır. Aynı zamanda, süs bitkisi olarak da yetişebilmektedir. Huş ağacının kabuğu, yaprağı ve tohumu genellikle hastalıklara karşı fayda sağlaması için bitkisel ilaç olarak da kullanılmaktadır.

Huş ağacı, Türkiye sınırları içerisinde de yetişmeye elverişli bir ağaç türüdür. Bu ağacı, Anadolu’nun kuzeydoğusundaki yüksek yerlerde görmek mümkündür. Soğuğa dayanıklı bir tür olup, diğer ağaçlar ile de uyum içerisinde yetişir.

Adi huş, Kafkas tüylü huş, kızılağaç yapraklı huş olarak adlandırılan çeşitleri, Anadolu’da tabii olarak yetişebilmektedir. Özellikle de yaşlı olan huş ağaçları, saçaklı yapısı ile görsel olarak daha da dikkat çekmektedir.

Huş ağaçları, beyaz ya da renkli reçineli ve kabuklu bir yapıya sahiptir. Nisan – Mayıs aylarında küçük meyveler veren, sarımsı ve yeşil renge sahip, dalları aşağıya kadar sarkmış olan bu bitki bünyesinde, uçucu yağlar, saponin, flavonidler ve C vitamini barındırmaktadır. Huş ağaçları, kışın yaprak dökerler ve sürgün verme özellikleri vardır. Bu tür, çok hızlı büyümesi ile bilinir. Özellikle park, bahçe gibi alanlarda kullanılır ve 25 metreye kadar uzayabilir.

 

Huş Ağacının Faydaları

  • Huş ağacı, böbreklerin düzenli bir şekilde çalışmasına yardımcı olur, idrar söktürür.
  • Böbrek yetmezliğine iyi gelmektedir.
  • Ödem atar.
  • Kan temizleyici özelliği ile bilinir.
  • Saçları canlandırarak kepek sorununu ve saç dökülmelerini önler.
  • Sedef ve egzama gibi hastalıklara şifa olur.
  • Ayak kokusunu giderir.
  • Kas ağrılarına, eklem iltihabı ağrılarına, baş ağrılarına iyi gelen bir ağrı kesici özelliği vardır.
  • İshale ve mesane iltihabına da fayda etmektedir.
  • Romatizma ağrılarına birebirdir.
  • Öksürüğü keser.
  • En çok kullanıldığı alan ise böbrek taşlarını düşürme üzerindeki etkisidir.
  • Huş ağacının kabuklarından ve dallarından çıkarılan katran, deri hastalıklarına iyi gelir.
  • Henüz kurutulmamış taze yaprakların suyu sıkılarak kullanılabilir. Bu sıkılan su ile kaynamış suyun karıştırılıp, gargara yapılması boğaz iltihaplarını gidermeye yardımcı olur.
  • Huş ağacının faydaları için, en yaygın olarak kullanılan yöntem, çay olarak tüketilmesidir.

Kaynaklar:
Wikipedia: Huş ağacı
Bilgihanem.com: Huş Ağacı

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Back To Top