Bir süredir blog üzerinden gelen sorulara genel bir cevap olması açısından yatırım yaparak Letonya’da oturum izni için ön şartlar nedir diye birşeyler yazmak istiyordum. Kısmet bugüneymiş ki gecenin şu saatinde sizin için birkaç ufak bilgiyi bir araya getirdim. Çok ayrıntılı değil ama en azından biraz ön bilgi olur.

Bir Temmuz 2010 da uygulanmaya başlayan Göçmen Yasasındaki değişikliklere göre Letonya ekonomisinin gelişmesine katkıda bulunucak ve belli bir sermayesi olan yatırımcılara ilaveten oturum izni olanakları sağlanmıştır. Yeni göçmen tüzüğüne göre Letonya Cumhurıyeti’nde geçici ikamet için gerekli koşullar şunlardır:

  • Yabancılar geçici oturum (5 yıla kadar) iznine aşağıdaki koşulları sağladıkları takdirde başvurabilirler:
    • Sermayesi en az 35.000 Euro olan bir şirket kurarak ya da şirket sermayesine katkıda bulunarak başvurabilirler ancak bu şirketin yıllık ödeyeceği vergi 40.000 Euro’nun altında olmamalıdır;
    • Ya da mevcut bir şirketin sermayesine 150.000 Euro sermaye katkısında bulunarak. Bu seçenekte şirketin yıllık ne kadar vergi ödediğine bakılmaz.
  • Bir Letonya bankasına en az 300.000 Euro ikincil sermaye yatırımı yapılarak ( ikincil kredi veya ikincil bono şeklinde)
  • Yabancılar Riga’da veya Letonya’nın diğer büyük şehirlerinde bir gayri menkul satın alarak oturum iznine başvurabilir;
    • Bu gayri menkul 250.000 Euro’nun altında olmamalıdır, ayrıca bu menkulun kadastro değeri de 80.000 Euro nin altında olmamalıdır.
    • Oturum iznine başvuran yabancıların bu gayri menkulleri Letonya’daki yasal bir birimden, Letonya ya da diğer Avrupa Birliği vatadandaşlarından, ya da yasal oturum iznine sahip yabancılardan alabilirler.

Aslında oturum almak görüldüğü kadar kolay değil ki yukarıdaki şartlardan her hangi birini tamamlamak sizin için meşakkatli ve uzun süreli bir süreç olabilir. Özellikle de Letonya’ya bilmiyorsanız ve buranın kurallarına yabancıysanız.

Yukarıda yazan seçeneklerin dışında ve daha uygun fiyatlarla oturum izni alınabiliyor. Onları da başka bir yazıda paylaşırım artık, ya da direkt benimle iletişime geçerek öğrenebilirsiniz.

This Post Has 26 Comments

  1. belma ayvaz

    mrb letonyadan ev alıp yerleşmek istiyorum,siz alınacak ev bedelinin 141 bin euro olması gerektiğini söylemişsiniz fakat letonya merkezden uzakta 72 bin euro civarında evler olduğunudu araştırdım. bu meblada bir ev alınarak ikamet izni alınamaz mı? cevabınızı bekliyorum tşk…

    1. Letonya

      Belma Hanim merhabalar,
      Bahsetmis oldugunuz bilgi yazimda mevcut. Riga’nin disindaki sehirlerde fiyati en dusuk 50bin Lat (71bin euro civari) olmak uzere bir gayri menkul sahibi olarak, oturum iznine basvurma hakkiniz doguyor.

  2. ayhan

    ben letonyada yaşamak istiyorum

  3. Zafer

    Merhaba,şirketin özsermayesine 25.000lvl katkıda bulunmak için hisse senetlerini almak yeterli midir , veya bizdeki Limited şirket veya anonim şirket ortaklığı gibi bir ortaklıktan mı söz ediyorlar. Şayet böyle ise bu durumdaki şirketlere ne şekilde ulaşmak mümkün olur? Teşekkürler

  4. Rafet

    Kadastro değeri nasıl ölçülür ? Mesela Riga’dan 150 bin euro değerinde bir ev alınırsa oturma izni doğar mı ?

    1. Letonya

      Ekspertiz aracılığıyla gerçek kadastro değeri öğrenilebilir. ayrıntılı bilgi ya da danışmanlık için benimle email aracılığıyla irtibata geçebilirsiniz. Sağ üstte bulunan Bilgi kutusundan mail adresimi bulabilirsiniz.

  5. berfu

    Eger 300.000 euro nakit bir patanız varsa dunyanın her yerinde rahat yasar zamanla oturum hakkı elede edersiniz. Onemli olan insanın yasam tarzı vizyonu ve dusunceleri avrupa insanı ile aynı ve entegre bicimde olmalıdır.yabancı diliniz yoksa, yurtdisi yasam vizyonunuz yeterli degil ise, yabancı insanlar ile iletişiminiz zayıf ise maddi ve finansal guzunuz yeterli olsa bile avruoaya uyum saglayamazsınız.

  6. ulku

    Merhaba , bende ev alip 3 kislik ailemle yasamak isteyenlerdenim meslegimden oturu isde bulabilirim letonyada
    Ilk ev alip daha sonrami basvuru yapiyoruz vatandasliga , ev alirken bize konsolosluk yardimci olabilirmi ? Kisacasi ev alicam diyelim nasil olacak adim adim bilgi lazim rica etsem ayrdimci olabilirmisiniz simdiden tskr

    1. Letonya

      Ulku Hanim Merhaba,
      Mesajiniz icin oncellikle tesekkur ederim. Sorulariniza mail uzerinden geri donus yaptim, umarim yardimci olabilmisimdir.

  7. Yigit

    Merhabalar, oncelikle verdiginiz bilgiler icin cok tesekkurler sorf yaparken tesadufen blogunuza denk geldim. Acikcasi ben letonyada yasamayi dusunuyorum ancak bunu yapabilmem icin oncelikle is bulmam lazim. Kendim insaat muhendisiyim amerikadan mezun oldum ve yaklasik 2 sene tecrubem var bu sartlarda letonyada is bulmam mumkun mudur??

    1. Letonya

      Yiğit Bey Merhaba,
      İnşaat mühendisi olarak çalışmayı düşünüyorsanız, buradaki yerel dilleri konuşmanız gerekecektir; Rusça ya da Letonca. Özellikle de Rusça öğrenmek size bu konuda yardımcı olacaktır diye düşünüyorum. Size tavsiyem buraya gelip hem buradaki yerel dillerden birini öğrenmeniz ve eğitim sürecinde de iş bakmanız olabilir. Geçici 1 ya da 2 yıllık oturum izni ayarlayabiliyoruz, ilgilendiğiniz takdirde benimle iletişimde kurmaktan çekinmeyin lütfen. Böylelikle Avrupa’daki başka ülkelerde de şansınızı deneyebilirsiniz.

  8. Mehmet

    MErabalar öncelikle kolay gelsin sitenize letonyada işyeri açma izinleri için ziyaret etmiştim . bnm arkadaşımın eşi letonyalı ve biz bi işyeri açmak istiyoruz bu çok büğk biyer değil arkadaşın orda kalmasında sıkıntı yok ama bn nasıl kalacam izin konusunda bana bi faydaları olurmu ve iş yeri için neler yapmamız lazım cevabınız için şimdiden teşekkürler mail olarak cevaplarsanız sçok sevinirim.

    1. Letonya

      Mehmet Bey,
      Mail uzerinden size cevap verdim. Kolay gelsin!

  9. fethi

    Merhaba , bende ev alip esimle beraber yasamak isteyenlerdenim. ben ve esim muhasebeciyiz,ikimizdede turkceden baska dil yok ama ne olursa olsun bu ulke disinda yasamak istiyoruz.
    Ilk ev alip daha sonrami basvuru yapiyoruz vatandasliga , ev alirken bize konsolosluk yardimci olabilirmi ? Kisacasi ev alicam diyelim nasil olacak adim adim bilgi lazim rica etsem ayrdimci olabilirmisiniz simdiden tskr

    1. Letonya

      Fethi Bey,

      Mail uzerinden size geri donus yaptim.

  10. cenk

    3kisilik bir aileyiz.esimle ben ogretmeniz.Alt duzeyde ingilizcemiz var derdimizi anlatacak kadar.letonyada riga disinda bir ev satin alarak surekli yasamak istiyoruz. İs imkanlari ve bu konuyla ilgili bilgi verir misiniz tesekkurler

    1. Letonya

      Merhaba Cenk Bey,
      Oturum izni almak icin gerekli minimum limit 01.09.2014 tarihi itibariyle tum Letonya’da 250.000 EUR olarak belirlenmistir. Yukaridaki yazida da gerekli guncellemeyi yaptim fakat yorumlarda hala eski limitler mevcut. Diger sorularinizla ilgili mail uzerinden iletisime gecebiliriz.

  11. Zafer

    Letonya’da ya da Avrupa’da başka ülkede doktorluk yapabilmek oranın dilini öğrenmek için aracı şirketler vs var mı . Teşekkürler

  12. Fatos

    Mrb benimde sorum ayni once ev alip sonra mi basvuru yapmamiz lazim. Izleyecegimiz yol nedir ? Simdiden tsk ederim.

  13. Ramazan

    Merhaba kardes; öncellikle arayis durumuda olan insanlara yardimci oldugunuzdan dolayi cok tesekkür ederim.
    Benim istegim letonyaya gelip nasil oturum veya Vatandaslik alabilirim.

  14. cenk

    Merhaba
    Yazinizdaki bir konuyu sanırım ben anlamadım. Evin değeri 71.000 euro mu encaz 250.000 euro mu olacak? Bir de ben dishekimi esim öğretmen diploma denkliği konusunda nereden bilgi alabilirim a da sizin bu konuda bilginiz var mı? Çok teşekkür ediyorum

    1. Letonya

      Evin degeri en az 250bin EUR olmali. Kadostro degeri 71bin EUR. Siz 250bin EUR’yu referans alin karisiklik olmamasi icin.
      Diploma denkligi konusunda saglik bakanligiyla irtibata gecmenizi tavsiye ederim. Benim konuyla ilgili bilgim yok maalesef.

  15. Hasan

    Selamlar bir çiftlik ve tarım arazisi alıp hayvancılık yaparak tarımsal üretim yapsak oturum mümkün olabiliyor mu ? Ayrıca nasıl satın alabiliyoruz en az kaç Euro degerinde bir çiftlik sahibi olmalıyız

  16. Deniz

    ilerisi için Letonya da yaşamayı düşünüyorum ve ev nasıl alınıyor? Yani arkadaşımın dediğine göre 300 bin euro verip hem ev hem arsa hem de vatandaşlık alıyormuşuz.

    1. Letonya

      Merhaba,

      En 250bin EUR degerinde bir gayrimenkul aldiginiz takdirde oturum izni hakki kazaniyorsunuz, vatandaslik degil. Vatandaslik icin bazi on sartlar bulunmakta ve en az 10 yil beklemeniz gerekiyor.

  17. Deniz

    300 milyar verip yani euro demişim pardon.

Bir Cevap Yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir