skip to Main Content

Letonya’nın Ünlü İsimleri

Rainis

Yazar: Rainis (gerçek ismi Janis Pliekšans, 1865-1929), Letonya’nın en değerli ve en meşhur şiir ve oyun yazarı ve “Letonya’nın 20. Yüzyılının İnsanı”.

Bestekâr: Peteris Vasks (1946) 1990’lardan beri dünyanın ileri gelen günümüz bestecilerinden biri olarak tanınır.

Ressam: Mark Rothko (1903 – 1970) Letonya’nın Doğusunda doğmuş ve kendi çağının en önde gelen sanatçılarından sayılır ve Soyut Ekspresyonizmin öncüsü olarak görülür. Janis Rozentals (1866-1916) ve Vilhelms Purvitis (1872-1945) Leton ressamlık okulunu açmış, büyük çapta saygı duyulan Leton ressamlardır.

Bilim adamları: Viktors Kalnberzs (1928) eski Sovyetler Birliği’nde, ilk tam cinsiyet değiştirme ameliyatını gerçekleştiren ve günümüzde hala kullanımda olan tekniği geliştiren kişidir.

Janis Lusis

Atletler: Janis Lusis (1939), üç Olimpik madalyayı (cirit atma) da alan tek Leton atlettir – altın, gümüş ve bronz. Afanasijs Kuzmins (1947) 8 Olimpik oyunda yarışmıştır (atıcılık). Maris Štrombergs (1987) ilk Olimpik BMX şampiyonudur. Arturs Irbe (1967) bir NHL emektarı ve Uluslar arası Buz Hokeyi Federasyonu Onur Listesi mensubudur ve Anete Jekabsone – Zogota (1983) ile Arturs Biedrinš (1986) WNBA ve NBA’de yükselen basketbol yıldızlarıdır.

Klasik Müzik: Letonya klasik müzikte olağanüstü yetenekleri ile uluslar arası düzeyde tanınmıştır – dünyanın en beğenilen orkestra şefi Mariss Jansons (1943) ve yükselen yıldız orkestra şefi Andris Nelsons (1978), uluslar arası çapta tanınan opera sanatçıları, Metropoliten kesim de dâhil olmak üzere, Elina Garanca (1976), Aleksandrs Antonenko (1975), Maija Kovalevska (1979), dünya sahnesinde baş döndürücü bir balet Mikhail Baryshnikov (1948), ve her kategoride en yüksek puanla Koro Olimpiyatlarını kazanan gençlik korosu “Kamer“.

“Prata vetra” (Brainstorm)

Popüler Müzik: Raimonds Pauls (1936) birçoğu uluslar arası çapta kaydedilmiş 500’ün üstünde şarkı ve bestenin sahibi besteci, piyanist ve grup lideri. “Prata vetra” (Brainstorm) uluslar arası pop müzikte Letonya’nın en bilinen ve en çok tanınan grubudur.

 
Kaynak: www.li.lv
This Post Has 2 Comments
  1. Ulkemin hakkinda bir yabanci insanin yazdigina cok saygi duyuyorum. Saygi gostermeniz ve bazi letonlarin bile bilmedigin seylerle tanittiginiz icin tsekkurler!

  2. Paylasim cok guzel olmus, eline saglik. Eklemek istedigim biri var; Aleksandrs Caks. Letonya yonetimi ulkenin en buyuk sokaklarindan birine, unlu sairinin adini vererek onu olumsuzlestirmistir.

    Yeni yazilarini sabirsizlikla bekliyorum. Tesekkurler.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Back To Top